[...] że istnieje związek między zmniejszoną różnorodnością bakterii zamieszkujących nasze jelita a otyłością. Ponadto istnieją dowody na to, że niektóre probiotyki, takie jak szczepy Lactobacillus, mogą pomóc ludziom zrzucić nadprogramowe kilogramy. Pamiętajmy jednak, że przyjmowanie probiotyków nie gwarantuje skutecznej redukcji. Mogą one [...]
[...] tego, co chcielibyśmy w wakacyjnej lokalizacji zobaczyć. A może planujemy beztroskie leniuchowanie nad basenem. W dobie pandemicznej te zdania brzmią dla większości z nas jak bajka. Ale przecież, miejmy nadzieję, że szybko wrócimy do normalności, którą z rozrzewnieniem wspominamy... Post może pomóc Dodatkowo pomocnym przy biegunce, może być [...]
Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]
O tym, że fruktoza niekoniecznie jest cukrem mile widzianym w diecie dość często słyszymy na łamach serwisów traktujących o zdrowiu i fit sylwetce. Jednak, jak wykazują badania, jej nadmiar w diecie może dodatkowo podnosić poziom kortyzolu. Obecnymi czasy notujemy ciągłą tendencję do wzrostu poziomu stresu. Powiązane jest to nie tylko z tempem [...]
[...] stosują aeroby nawet 8-10 x tygodniowo po 45-60 minut. Komentarz zbędny. Czy ostry stan zapalny może być groźny dla życia? Tak. Obecnie w medycynie określa się ten syndrom, jako zespół zmiażdżenia. Dotyczy on z reguły wypadków drogowych i przemysłowych, zatruć narkotykami. Może wynikać także ze stosowania w nadmiarze alkoholu, kokainy, heroiny, [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
W czasach Złotej Ery kulturystyki koncentrowanie się na mięśniach brzucha i tali było tak samo ważne, jak trening nóg, klaty czy grzbietu. Nie wyobrażano sobie sytuacji, w której to kulturyści pomijać będą tą partię, tłumacząc się, że brzuch pracować będzie przy innych ćwiczeniach wielostawowych. Chwyć dwa hantle, zajmij pozycję z nogami na [...]
Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
Styl życia zmniejszający stan zapalny organizmu chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, jak również spowalnia proces starzenia się. Okazuje się również, że antyzapalny styl życia może również zwiększyć efekt treningu siłowego, zwłaszcza u osób w starszych. Tak pokazują wyniki badania przeprowadzonego w Holandii. Podsumowując Warto [...]
[...] podczas ćwiczeń jest bardzo uciążliwy. Bądź świadomy tego, co wyzwala Twoje objawy. Prowadź dziennik i zapisuj wykonany trening, temperaturę w pomieszczeniu lub na zewnątrz, jak długo trwał trening, jak się czułeś itp. Może to żmudne zadanie, ale prowadząc dziennik, możesz znaleźć pewną analogię, wzorce, a dzięki temu łatwiej będzie Ci [...]
[...] Zawodnicy mają do pokonania 10-krotny dystans Ironman, czyli 38 km pływania, 1800 km roweru oraz 422 km biegu. Robert Karaś od początku był zdecydowanym faworytem i szedł jak burza. Miał ogromną przewagę nad swoimi rywalami. Ostatni etap, czyli bieg, zaczął po 3h snu i z relacji w mediach społecznościowych ekipy Roberta nie dało się odczuć, że [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
Strona Insider w swoim dziale FOOD, opublikowała jakiś czas temu filmik o wędzonym arbuzie. Pewnie nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że tak przyrządzony owoc wygląda jak… mięso. A wideo wrzucone na portal Joemonster wywołało oczywiście falę komentarzy. W skrócie, o co chodzi? Jedna z pracujących w Insider kobiet usłyszała o [...]
[...] składnikiem niezliczonej ilości sałatek! Nuda? Nic bardziej mylnego. Do wyboru mamy ponad 100 rodzajów sałat. Sałata, rukola, jarmuż, szpinak – to ważne składniki wielu dań, jak również skarbnica cennych wartości odżywczych. Z tego względu zaleca się codzienne spożywanie zielonych warzyw liściastych. Sałata jest jednak również jedną z [...]
[...] niepalone ziarna kawy, czyli tzw. kawa zielona. Kwasy, kwasy i jeszcze raz kwasy Kawa to oczywiście pojęcie bardzo ogólne, a w rzeczywistości to przecież, tak samo, jak każda roślina konsumpcyjna, kopalnia rozmaitych składników aktywnych biologicznie. Koreańscy naukowcy mieli więc obowiązek sprawdzić, który to konkretny składnik tego [...]
[...] to tylko połowa sukcesu. Trening jest momentem, gdzie dostarczamy naszym mięśniom sygnału, że wciąż są za małe, za słabe. W związku, z czym dochodzi do efektu hipertrofii, jak i uszkodzenia włókien mięśniowych, które w wyniku regeneracji ulegają nadbudowie i pogrubieniu. Jak się okazuje, w okresie potreningowym, gdy do czynienia mamy ze [...]
[...] odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z dziczyzną, owocami morza, [...]
Czym jest kreatyna? Jest związkiem (aminokwasem), który w organizmie człowieka występuje naturalnie. Powstaje z takich aminokwasów, jak glicyna i arginina, a jej poziom w organizmie zależy od takich czynników, jak np. ilość masy mięśniowej, ilość spożywanego mięsa czy poziomu hormonów anabolicznych. Podsumowanie Kreatyna bez wątpienia jest [...]